Beyin Geliştirici Tedavi Ozonterapi

BDNF Nedir? Beynimizi Nasıl Genç Tutarız?

Unutkanlığı yaşlanmanın ayrılmaz bir parçası olarak düşünmeye eğilimliyizdir. Anahtarlarını nereye koyduğunu hatırlayamayan, ya da aynı soruları tekrar tekrar soran büyüklerimizi gördükçe bunun normal olduğunu düşünürüz.

Toplum olarak bu unutkanlık anlarının yaşlanmanın doğal bir parçası olduğunu kabul ettik. Ancak yeni bilimsel araştırmalar, yaşlansak bile zihnimizi ve hafızamızı genç tutabileceğimizi gösteriyor.

Vücudumuzun Ürettiği Beyin Geliştirici Bir Madde Keşfedildi!

Beynimizi ömür boyu sağlam tutmanın anahtarı olabilecek bir protein keşfedildi. Bu proteine şimdilik BDNF deniyor. “Beyin Kaynaklı Nörotrofik Faktör” tanımının İngilizce sözcüklerinin baş harflerinden oluşuyor bu kısa ad. Tam olarak beyinde üretilen sinir geliştirici faktör demek ama biz ona kısaca beyin geliştirici faktör diyelim.

Beyin Geliştirici Faktör (BDNF) Nedir?

Beyin Geliştirici Faktör beyni genç tutmanın anahtarı gibi görünüyor.
Beyin geliştirici faktör beyin ve vücuttaki sinir hücrelerinden salgılanır ve bu hücrelerin birbirileriyle bağlantılarını geliştirir, hücreleri gençleştirir.

BDNF bir büyüme faktörüdür. Sinir hücrelerinde BDNF geninden sentezlenir. Hem beyindeki, hem de vücuttaki nöronlarda (sinir hücrelerinde) üretilir.

BDNF sinir hücrelerini geliştirir ve genç kalmasını sağlar. Nöron gelişiminde, canlılığında ve işlevlerinin sürdürülmesinde önemli rol oynadığı anlaşılmıştır.

Beyin Geliştirici Faktör Neden Önemli?

Beyinde milyarlarca beyin hücremiz/nöronumuz var ve BDNF onların gelişmesini, genç ve güçlü kalmasını sağlıyor.

Bunun nedeni, BDNF’nin beyin hücrelerinin hayatiyetini artırmak ve bağlantı yollarını geliştirmek için bir dizi geni tetiklemesidir. Beyinde yeni yolların yaratılması, çabuk öğrenme ve eleştirel düşünme ile yakından ilişkilidir.

Yüksek BDNF seviyeleri hafızayı, zihinsel uyanıklığı ve daha pek çok beyin fonksiyonunu geliştirmekle ilişkili bulunmuştur. Bunlara kısaca beyin gençliği diyebiliriz.

Beyin Geliştirici Faktörün Faydaları

Beyin Geliştirici faktör (BDNF) sinir hücrelerini önce geliştirir, sonra genç tutar.
Beyin Geliştirici Faktör sinirlerin birbirleri ile yaptığı bağlantıların sayısını artırır, böylece her bir sinir hücresi giderek daha çok sayıda sinirden veri toplar. Bu ise daha hızlı ve daha doğru işlev görmesini sağlar.

Beyin Plastisitesini Artırır

Beynimiz, zannedildiği gibi sinir hücrelerinin sayısı değişmeyen bir organ değildir. Ne kadar yaşlanırsak yaşlanalım, sinir hücrelerimiz hala aralarındaki bağlantıların sayısını arttırabilirler. Buna beyin gençliği diyebiliriz.

Beyin plastisitesi, beynin ve sinir sisteminin uyaranlara yanıt olarak yapısını, işlevini veya bağlantılarını geliştirme yeteneğini tarif eder.

Beyin geliştirici faktör, beynin gelişim döneminde nöronların büyümesini ve farklılaşmasını sağlar.

Yüksek düzeyde BDNF, beyin hücrelerinde stres yaratan bir durumda, hasar gören hücrelerin ölmesini engeller. Böylece beyin genç kalır.

Depresyonla Mücadele Eder

Depresyon ile ilgili araştırmalara bakıldığında BDNF’nin diğer nöron destekleyici faktörlere göre daha çok öne çıktığı görülmektedir.

Beyin geliştirici faktör, sakinleştirici ve mutluluk verici (serotonerjik) nöronların gelişimini güçlendirip, onları serbest radikal hasarından korur. Sinir hücrelerinin büyümesi üzerine olumlu etkisiyle nöronal devamlılık ve esnekliği düzenler.

BDNF sinir uzantılarını geliştirir, sinirlerin başka sinirlerle bağlantı sayısını çoğaltır.

Yüksek BDNF seviyeleri nöral esneklikle bağlantılı olduğundan, beynin zor durumlarda kapanmak yerine uyum sağlamasına yardımcı olarak depresyona girmesini önler.

Kilo Kaybını Kolaylaştırır

Çalışmalar, düşük BDNF seviyeleri ile sağlıksız metabolik fonksiyon arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bazı araştırmalar, düşük BDNF düzeylerinin obezite ihtimalini artırdığını gösteriyor.

Uykuyu İyileştirir

BDNF, uykunun en derin aşamalarında görülen yavaş beyin dalgalarını artırmaya yardımcı olarak daha dinlendirici bir uyku sağlar.

Nörodejeneratif Hastalığa Karşı Korur

Bu hastalıklar beyinde hücre hasarı ile seyreder. Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı bunların başında gelir.

Yüksek BDNF seviyeleri, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların gelişme riskinin daha düşük olmasıyla bağlantılıdır.

Araştırmalar, on yıl boyunca izlenen yaşlıların arasında en yüksek BDNF seviyelerine sahip olanlarda, bu protein seviyesi daha düşük olanlara göre %50 daha az Alzheimer hastalığı (ve bunama) geliştiğini buldu.

Beyni Geliştirmenin 5 Yolu

BDNF düzeyleri aşağıdaki aktivitelerle artmaktadır:

Egzersiz yapmak

Ozon tedavisi ve egzersiz BDNF düzeylerini yükseltir
Egzersizin BDNF düzeylerini artırarak Alzheimer ve Parkinson hastalığı risklerini yarıya düşürür.

Dayanıklılık egzersizi, BDNF düzeylerini artırmanın en etkili yollarından biridir. Bunun nedeni, dayanıklılık egzersizinin FNDC5 (fibronektin tip III içeren protein 5) adı verilen bir protein salgılaması ve bunun da BDNF düzeylerini %200-300 oranında artırmasıdır.

Zorlu antrenmanlar da BDNF’yi arttırır, ve 15-20 dakika dahi yeterlidir. Bu nedenle antrenman rutininize biraz kardiyo eklemek, uzun vadede beyniniz için önemli faydalar sağlayabilir.

Gece erken uyumak beyni genç tutacaktır
Erken yatmak ve en az 8 saat uyumak kaliteli uykunun ön şartıdır

Stres Atma ve Uyku

Stres, BDNF’nin en büyük inhibitörlerinden biridir. Bu nedenle, yoga, meditasyon ve kaliteli uyku gibi stres giderici faaliyetler vücudun farkındalığını, bellek fonksiyonlarını, duygusal kontrolünü, dikkatini güçlendirir.

Uyku da önemlidir çünkü uykunun derin aşamalarında hücreler BDNF salgılamaya başlar. Bu nedenle, uyku kalitesi ne kadar iyi olursa, potansiyel olarak o kadar fazla BDNF üretebilir ve beyninizin sağlığını koruyabilirsiniz.

Aralıklı Oruç

Aralıklı oruç şu anda birçok kişi tarafından uzun ömür, enerji, metabolik fonksiyon ve daha birçok fayda başta  olmak üzere sayısız amaç için kullanılmaktadır.

Aralıklı oruç, kısaca, tüm günlük kalorilerinizi 5-7 saat aralarla tüketme yöntemidir. Bu yeme tarzı, özellikle hayvan çalışmalarında artan BDNF seviyeleri ile bağlantılı bulunmuştur.

Araştırmalarda, nörodejeneratif bir bozukluk geliştirilen deney hayvanları aralıklı oruç diyetine alındı. Çalışmanın sonunda, beyin atrofisine (beyin sulanması) karşı koruma sağlayan daha yüksek BDNF seviyelerine sahip bulundular.

Tabii ideal beslenme yaklaşımlarında başka hassas noktalar da bulunmuştur. Bunlar kişisel beslenme programı hazırlanırken kişinin metabolik parametrelerine göre belirlenir.

Güneş Banyosu

Güneşlenmek beyin geliştirici ve gençliği koruyucu bir alışkanlıktır.
Güneş enerjisi hücrelerimizde D vitamini şeklinde depolanır

Güneşlendiğimizde şunlar olur:

  • D vitamini seviyelerinde artış
  • Daha yüksek ruh hali
  • Daha yüksek BDNF seviyeleri
  • Daha sağlam kemikler
  • Daha iyi görme

Uzmanlar, bu faydaları yaşamak için günde sadece 10-20 dakika doğrudan güneş ışığında (çıplak olarak) vakit geçirmeyi öneriyor.

Sosyalleşme

BDNF üretimini azaltan en önemli etkenlerden biri yalnızlık ve sosyal izolasyondur. Araştırma, bunun, anlamlı zihinsel uyarım eksikliğinden kaynaklandığını öne sürüyor.

Ayrıca, sosyal izolasyon depresyonla da bağlantılıdır ki bu da BDNF düzeylerini düşürdüğü gösterilen bir durumdur.

Arkadaşlarınız, aileniz ve topluluğunuzla etkileşim kurmak için haftalık programınızda zaman ayırın. Sadece duygusal olarak tatmin edici olmakla kalmayacak, aynı zamanda beyninizin ömrünü uzatmaya da yardımcı olacaktır.

Alzheimer hastalığından korunmak için neler yapmanız gerektiğini bilmek ister miydiniz? Uzmanlar araştırdı ve işte sonuçlar ->Alzheimer hastalığından korunmak için…

BDNF Düzeylerinizi ve Beyin Gücünüzü Artırmak

Birçok yönden beynimiz ne ise biz de oyuz. Beyin düşüncelerimizin, duygularımızın ve algılarımızın merkezidir. Hafıza, bilişsel netlik ve uyanıklık azaldığında kendimizi kaybediyormuşuz gibi olur.

Egzersiz yapamayacak kadar yorgunsanız, uykuya dalamıyorsanız, çok çalışıyor ve stresten kaçamıyorsanız, tedavilerimize ihtiyacınız var demektir.

Çünkü tıbbın yeni olanakları ile, BDNF seviyelerini artırabileceğimiz ve beyin sağlığını destekleyebileceğimiz pek çok yol var:

Ozon tedavisi ve hidrojen tedavisinin, beyin geliştirici faktör BDNF düzeylerini artırdığı bilinen tedavilerdir. Vücudun antioksidan düzeylerini düzenleyen ve kolayca aralıklı oruç yapabilmenizi sağlayacak kişisel beslenme programımız metabolik detoks da bu tedavilerin ayrılmaz bir parçası olmalıdır.

Sık Sorulan Sorular

Beyin yaşlanması belirtileri nelerdir?

Beyinde dejeneratif değişikliklerin başlamasıyla beraber öğrenme, bellek ve diğer zihinsel işlevlerde bozulma, ayrıca işitme, tad ve koku duyularında bozulma, zamanla refleks değişiklikleri, denge sorunları ve yürüme bozuklukları, uykuya dalma sorunları ve diğer uyku bozuklukları olur.

Beyin yaşlanması ne zaman başlar?

Beyin yaşlanması her yaşta başlayabilir. Çocukluk çağında bile başlayabileceği çocuk yaştaki obez hastaların beyin incelemeleri sırasında görülmüştür.

Sonuç

Kliniğimizde beyin sağlığını destekleyen Ozon terapi, Hidrojen terapi gibi etkinliği kanıtlanmış tedaviler, Amerikan Beyin Sağlığı Beslenmesi Derneğinin önerilerine göre hazırlanmış kişiye özel metabolik beslenme programımız, serum tedavileri ve daha fazlası; beyin sağlığını iyileştirmek için tonlarca kaynağımız var.

Beyin gücünüzü artırmak için hangi hizmetin en iyi olabileceğini öğrenmek veya randevu almak için arayınız, veya Dr. Nilgün Eröztürk’e yazın, biz arayalım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Size nasıl yardımcı olabiliriz?