Böbreklerin İşlevleri
Böbreklerin işlevleri 4 ana başlıkta incelenebilir:
- Kanı atıklardan arındırma
- Vücut sıvı volümünü/kan basıncını ayarlama
- Vücut iyon dengesini ayarlama (asit/baz dengesi, elektrolit dengesi)
- Endokrin (hormonal) işlevler
Böbreklerimiz; çok basite indirgeyerek söylersek, kan dolaşımına takılmış birer süzgeç gibidirler. Bu süzgeçlerin her birinin 10.000 gözeneği olduğunu düşünün, bunlar da nefron dediğimiz böbreğin en küçük süzücü üniteleridir. Nefronlar glomerül ve tübüllerden oluşmuşlardır ve kanımız bütün gün boyunca bu nefronlardan geçer. Böbrekler tek bir günde 120-140 litre kan temizlerler. Bu, böbreklerimizin tüm kanımızı günde 25-30 defa temizlediği anlamına gelir. Temizlenen bu kandan, böbrekler günde 1-2 litre suyu idrar formunda atar. Su böbreklerin işlev görmesi için şarttır. Böbreklerin iyi işlev yapması için de yeterli miktarda su içmek şarttır.
Artan dehidrasyon ruh halimizde, cildimizin neminde, enerji seviyelerinde ve kan basıncımızda değişiklikler yaratabilir.
Susuzluğun Diğer Organlara Etkileri
Tabii ki su eksikliğinden etkilenen sadece böbrekler değil; Aşağıda, dehidrasyonun getirebileceği diğer olumsuz sonuçların küçük bir örneği verilmiştir:
▪ Kan yüzde 90’dan fazla sudur, bu nedenle su sıkıntısı varsa kan kalınlaşabilir ve tansiyonu yükseltebilir.
▪ Susuz kaldığında, su kaybını en aza indirmek için solunum yolları vücut tarafından kısıtlanır, bu da potansiyel olarak astımı ve alerjileri daha da kötüleştirir.
▪ Cilt, cilt bozukluklarına ve erken kırışmaya karşı daha savunmasız hale gelebilir.
▪ Bağırsakların düzgün çalışması için suya ihtiyacı vardır. Susuz kalırsa, sindirim sorunları ve kabızlık bir sorun haline gelebilir. Dehidrasyon, mide ekşimesini daha yaygın hale getiren ve mide ülserlerinin gelişimini teşvik edebilen aşırı asidik bir mideye yol açabilir.
▪ Eklemlerde ve omurga disklerinde bulunan kıkırdak, yüzde 80 civarında su içerir. Dehidrasyon devam ediyorsa, eklemler şok emiliminde daha az iyi hale gelebilir ve bu da eklem ağrısına yol açar.
▪ Dehidrasyon beyin yapısını ve işlevini etkileyebilir. Dehidrasyon uzun sürerse, bilişsel yetenek bozulur.
Böbrekler kandaki Sodyum miktarını ayarlayarak kan sıvısının miktarını da dengede tutarlar.