Romatoid Artriti Durdurmak İçin

Ozonterapi ve Alternatif Tedaviler

Romatoid artrit hastalığı vücuttaki çeşitli eklemleri, hatta kalp, akciğer ve böbrekleri de etkileyebilen bir otoimmün hastalıktır.

Hastalığın tedavisi yoktur ancak ilerlemesini durdurmak ve belirtileri hafifletmek için çeşitli tedavi stratejileri vardır. Bu amaçla kortizon ve bağışıklık baskılayıcı ilaçlar kullanılır.

Ancak, aynı amaçla uygulanan başarılı alternatif tedaviler de bulunmaktadır. Ozonterapi ve otoimmün hastalıklara özel diyetler de bu tedavilerden biridir. Tüm otoimmün hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız>>

Romatoid Artrit Nedir?

Romatoid artrit, eklemlerde ağrı, şişlik ve sertliğe neden olan kronik bir hastalıktır. Bu hastalık genellikle elleri, ayakları ve bilekleri etkiler. romatoid artrit ozonterapi tedavisi alternatif tedaviler

Hastalık başladıktan sonra alevlenme ataklarıyla ilerler. Bu ataklar sırasında semptomlar kötüleşir, daha önce hastalanmayan yeni eklemlerde tutulumlar olabilir.

Bir alevlenmenin ne zaman olacağını tahmin etmek zor olabilir, ancak tedaviyle alevlenme sayısını azaltmak ve eklemlerde uzun vadeli hasarı en aza indirmek veya önlemek mümkündür.

Romatoid artriti olan bazı kişiler ayrıca kalp ve akciğerlerde de sorunlar veya yorgunluk ve kilo kaybı gibi daha genel semptomlar yaşarlar.

Romatoid Artrit Belirtileri Nelerdir?

Romatoid artritin başlıca belirtileri eklem ağrısı, eklemlerde şişlik ve sertliktir.

Hastalık ayrıca genel belirtilere ve vücudun diğer bölgelerinde iltihaplanmaya da neden olabilir.

Romatoid artritin belirtileri genellikle birkaç hafta içinde kademeli olarak gelişir, ancak bazı vakalar birkaç gün içinde hızla ilerleyebilir.

Belirtiler kişiden kişiye değişir. Gelip gidebilir veya zamanla değişebilir.

Romatid Artritin Eklem Belirtileri

romatoid artrit tedavisinde ozonterapi ve alternatif tedaviler

Romatoid artrit esas olarak eklemleri etkiler. Vücuttaki herhangi bir eklemde sorunlara neden olabilir, ancak el ve ayaklardaki küçük eklemler genellikle ilk etkilenenlerdir.

Romatoid artrit bazen vücudun her iki tarafındaki eklemleri aynı anda ve aynı ölçüde simetrik olarak etkiler ancak durum her zaman böyle olmayabilir.

Ağrı
Romatoid artrit ile ilişkili eklem ağrısı genellikle zonklayan ve sızlayan tipte bir ağrıdır. Özellikle sabahları ve bir süre hareketsiz kaldıktan sonra daha kötüleşir.

Eklem Tutukluğu
Romatoid artritten etkilenen eklemlerde sertlik hissedilir. Örneğin, elleriniz etkilenirse parmaklarınızı tam olarak bükemeyebilir ve yumruk yapamayabilirsiniz.

Eklem ağrısı gibi, sertlik de genellikle sabahları veya bir süre hareketsiz kaldıktan sonra daha kötü olur.

Osteoartrit adı verilen başka bir artrit türünün belirtisi olan sabah tutukluğu genellikle kalktıktan sonraki 30 dakika içinde geçer, ancak romatoid artritteki sabah tutukluğu genellikle bundan daha uzun sürer.

Şişlik, Sıcaklık ve Kızarıklık
Romatoid artritten etkilenen eklemlerin kapsülü iltihaplanır, bu da eklemlerin şişmesine ve dokunulduğunda sıcak ve hassas hale gelmesine neden olur.

romatoid artrit tedavisinde ozon terapi ozonterapi ve alternatif tedaviler

Bazı kişilerde, etkilenen eklemlerin etrafındaki cildin altında romatoid nodüller adı verilen sert şişlikler gelişebilir.

Romatoid Artritin Genel Belirtileri

Eklem sorunlarını etkileyen sorunların yanı sıra, romatoid artritli bazı hastalarda daha genel semptomlar da görülür, örneğin:

  • Yorgunluk ve enerji eksikliği
  • Yüksek ateş
  • Terleme
  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı

Romatoid artritte eklemleri iltihaplandıran immün süreçler vücuda yayılarak bazen başka organlarda da sorunlara neden olabilir:

Gözler etkilenirse: Gözlerde kuruluk
Kalp veya akciğerler etkilenirse: Göğüs ağrısı, akciğerlere ve kalbe özgü belirtiler

Romatoid Artritte Göz Tutulumu

Gözyaşı bezlerindeki enflamasyon yetersiz gözyaşı salgısına yol açarak gözlerde kuruluğa neden olur. Aynı sorun tükrük bezlerinde de yaşanabilir bu durumda da ağız kuruluğu olur. Bu tablo “Sjögren Sendromu” adı ile bilinir.

Genellikle bu belirtiler Romatid artrit hastalığı tüm belirtileri ile başlamadan önce, yorgunluk-halsizlik gibi belirtilerin olduğu dönemde görülür. Bu aşama romatoid artrit eklemleri tutmazdan önceki sitokin fırtınası dönemidir.

Romatoid Artritte Akciğer Tutulumu

Romatoid artrit ile beraber en sık görülen akciğer sorunları şunlardır:

  • Akciğerlerde nedbeleşme (ikltihaplar iyileştikten sonra arkada kalan iz)
  • Akciğer nodülleri (romatoid nodüller)
  • Plevra hastalığı (pleuritis)
  • Bronşektazi, bronşiyolitis (akciğer küçük hava yollarının iltihaplanması)

Romatid artrit tedavisinde kullanılan başlıca ilaçlardan biri olan metotreksat da ilaveten akciğerlerde yan etkiye yol açabilir.

Romatoid Artritte Kalp Tutulumu

Sitokin adı verilen iltihap ajanları Romatoid artritte eklem yıkımını beslediği gibi kan damarlarına da hasar verir. Bu iltihaplanma atardamarlarda plak birikimlerine neden olur, bu da kan damarlarını yavaşça daraltarak kan akışını engeller. Bu süreç kalp krizi ve felcin ana nedenidir.

Romatoid Artritte Böbrek Tutulumu

Romatoid artritli kişilerde böbrek hastalığı riski artabilir. Zira RA süreçlerinde vücutta meydana gelen kronik inflamasyon böbreklerdeki ince kan damarlarına zarar verebilir.

Bu ise böbreklere zarar verdiği gibi böbrek fonksiyonlarının azalması sonucu vücutta toksin birikimine de yol açar.

RA tedavisinde kullanılan ilaçlar da böbreklere zarar verebilmektedir. Böbrek sorunları olan kişilerde RA ilaçları böbrek fonksiyonunu daha da kötüleştirebilir.

Romatoid Artritin Nedeni Nedir?

Romatoid artrit, bağışıklık sisteminin sağlıklı vücut dokusuna saldırması sonucu oluşan bir otoimmün hastalıktır. Ancak, bunun neyin tetiklediği henüz bilinmemektedir.

Bağışıklık sistemimiz normalde bakteri ve virüslere saldıran antikorlar üretir ve bu da enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur.

Romatoid artriti olanlarda, bağışıklık sistemi yanlışlıkla eklem kapsüllerine antikorlar gönderir ve antikorlar eklem dokularına saldırırlar.

Bu saldırı bir enflamasyon=iltihap sürecidir. İltihaplanma, eklemleri kaplayan ince zarın (sinovyum) ağrımasına ve şişmesine neden olur ve bu sırada sıcaklık da hissedilir.

İltihaplanma sinovyum ve çevre dokulara zarar veren kimyasallar salgılar ve bu çevre dokular da iltihaba karışır:

  • Kemikler
  • Kıkırdaklar – kemikler arasındaki esnek ve yumuşak doku
  • Tendonlar – kemiği kaslara bağlayan doku
  • Bağlar – eklemi oluşturan kemikleri ve kıkırdakları birbirine bağlayan doku

Romatoid artrit tedavi edilmezse, bu kimyasallar eklemin şeklini ve kemiklerin hizasını yavaş yavaş kaybetmesine neden olur. Hastalık sonunda eklemi tamamen yok edebilir. Böylece artık orada hiç hareket olmaz.

Bağışıklık sisteminin eklemlere neden saldırdığına dair çeşitli teoriler öne sürülmüştür, örneğin bir enfeksiyonun tetikleyici olması gibi, ancak bu teorilerin hiçbiri kanıtlanmamıştır. Yine de viral enfeksiyona bağlı enflamasyon teorisi en güçlü ihtimal olarak durmaktadır.

Romatoid Artrit Risk Faktörleri Nedir?

Romatoid artrit geliştirme riskinizi artırabilecek birkaç faktör vardır:

  • Genleriniz – romatoid artritin ailelerde görülebileceğine dair bazı kanıtlar vardır, ancak genlerin bu durumda yalnızca küçük bir rol oynadığı düşünüldüğünden, kalıtımsal olma riskinin düşük olduğu düşünülmektedir
  • Cinsiyet – romatoid artrit kadınlarda erkeklerden daha yaygındır
  • Sigara içme – Bazı kanıtlar, sigara içen kişilerin romatoid artrit geliştirme riskinin arttığını göstermektedir

Romatoid Artrit Neden Kadınlarda Daha Çok Görülüyor

Otoimmün hastalıklara yakalananların yüzde 80’i kadınlardır. Başka bir deyişle bağışıklık sisteminin vücut dokularına saldırması erkeklerden çok kadınlarda görülür.

Bunu açıklamak üzere, uzmanlar bastırılmış duygular ile otoimmün hastalık başlayışı arasında bir bağ olduğunu ileri sürmektedir. Bu bastırılmış duygular öfke ve çaresizliktir.

Bilindiği gibi kadınlar, erkeklere nazaran kişisel sınırları daha çok zorlanan, daha çok saldırıya uğrayan cinstir. Bu saldırılar fiziksel de olabildiği gibi, çoğunlukla kişisel sınırlara yöneliktir. Ancak kadınlar bu saldırılara karşı kendilerini gereğince iyi koruyamazlar ve sağlıklı tepki veremeyerek duygularını bastırmış olurlar.

Artık biliyoruz ki zihin ve beden birbirinden ayrı değildir. Bu açıdan bakıldığında sağlıklı öfkemizi bastırdığımızda bağışıklık sistemimizi de baskıladığımız açıktır.

romatoid artrit tedavisinde ozonterapi ve alternatif tedaviler otoimmün hastalıklar

Neden sağlıklı öfke bağışıklıkla ilişkili?

Bağışıklık sistemi vücudun savunma sistemidir ve duygusal durumumuz bu sistemi yöneten bir faktördür.

Sağlıklı öfke, kişide hüsran veya kızgınlık yaratan durumlarda samimi ve saygılı biçimde, kendimizi ezdirmeden iletişim kurmayı sağlar. Sağlıklı öfke, beraberinde hayatta istediğimizi elde etmeyi ve mutlu olmayı getirir.

Sağlıklı öfke sınırlarımızı korumak demektir. Bu davranış sadece insanda değil, hayvanlarda da görülür.

Sağlıklı öfkeyi bastırmak ise duygusal dengemizi bozabildiği gibi bedensel sorunlara da yol açar. Zira sınırlarımızı korumaktansa geri adım atmayı seçtiğimizde, bağışıklık sistemi de savunmayı bırakacaktır.

Bu nedenle sağlıklı öfkeyi baskılamanın ileride sağlık sorunlarına yol açması kaçınılmazdır.

Duygusal Stresin Bedelleri kitabının yazarı Dr. Gabor Mate, otoimmün hastalıklara yakalananlarda şu ortak özellikleri gözlemlediğini bildirmektedir:

  • Kendilerinden ziyade başkalarının duygusal ihtiyaçlarını gözetmek (başkalarını mutlu etmeye çalışmak)
  • Öz benliklerini ve benlik ihtiyaçlarını ikinci plana atmak (başka birinin arzusunu yerine getirmek için kendi yapmak istediklerini ertelemek)
  • Kendilerini görev, rol ve sorumlulukları ile bir tutmak, kimliklerini aile ve toplumdaki rolleri ile özdeşleştirmek ve böylece kendi öz kimliğini yadsımak
  • Sağlıklı öfkeyi bastırma eğiliminde olmak

Romatoid Artrit Nasıl Teşhis Edilir?

Romatoid artrit teşhisinde doktor muayenesi esastır ancak kan testleri ile elde edilecek verilere de gereksinim vardır. Bunlar Sedimantasyon, CRP, Anti-CCP, RF gibi parametrelerdir ancak başka otoimmün hastalıkları da devre dışı bırakmak için başka testler de istenebilir.

Romatoid artrit teşhisi zor olabilir çünkü birçok eklemlerde sertliğe ve iltihaplanmaya neden olan başka hastalıklar da vardır ve bu hastalık için kesin bir test yoktur. Örneğin RF (romatoid faktör) negatif olan romatoid artritler vardır.

Yukarıda sayılan testlere hastalık sürecini takip etmekte de başvurulur.

Romatoid Artritte Osteoporoz

Romatoid artrit, osteoporoz için bilinen bir risk faktörüdür ve bu hastalığa sahip kişilerde kemiklerde kırık riski normal nüfusa göre önemli ölçüde daha yüksektir.

Osteoporoz riskinin artmasının üç temel nedeni vardır. Bunlar glukokortikoid (kortizon) kullanımı, enflamasyon (iltihaplanma) ve hastalığın getirdiği hareketsizliktir.

Romatoid Artritin Tedavisi Nedir?

Romatoid artrit tedavileri eklemlerdeki iltihabı azaltmaya, ağrıyı hafifletmeye, eklem hasarını önlemeye veya yavaşlatmaya, sakatlığı azaltmaya ve mümkün olduğunca aktif olmanızı sağlamaya yardımcı olabilir.

Romatoid artrit için bir tedavi olmasa da erken tedavi ve destek (ilaç, yaşam tarzı değişiklikleri, destekleyici tedaviler ve cerrahi dahil) eklem hasarı riskini azaltabilir ve durumun etkisini sınırlayabilir.

Tedaviniz genellikle aile hekiminizin ve birkaç farklı uzmanın bakımını içerecektir.

Romatoid artritin kötüleşmesini durdurmaya ve daha fazla sorun yaşama riskinizi azaltmaya yardımcı olacak ilaçlar mevcuttur.

Bunlar genellikle 2 ana türe ayrılır: hastalığı değiştiren anti-romatizmal ilaçlar ve biyolojik tedaviler (kortizon).

Anti-romatizmal ilaçlar

Romatoid artrit teşhisi konduğunda doktorunuz sizi anti romatizmal tedaviye başlatır..

Bu ilaçlar semptomları hafifletir ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatır.

Anti romatizmal ilaçlar, bağışıklık sisteminiz eklemlerinize saldırdığında salınan kimyasalların etkilerini engelleyerek etki gösterir. Aksi takdirde bu maddeler çevredeki kemiklere, tendonlara, bağlara ve kıkırdaklara daha fazla zarar verebilir.

Günümüzde reçete edilen antiromatizmal ilaçlar şunlardır:

  • Metotreksat
  • Leflunomid
  • Hidroksiklorokin
  • Sülfasalazin

Romatoid Artrit Tedavisinde Leflunomid

Arava markası altında satılan Leflunomid, aktif, orta ve şiddetli romatoid artrit ve psoriatik artritte kullanılan, temelde bağışıklık baskılayıcı etkileri olan bir ilaçtır.

Leflunomid tek başına veya diğer temel etkili ilaçlarla beraber kullanılabilir.

Romatoid Artrit Tedavisinde Hidroksiklorokin

Hidroksiklorokin (Plaquenyl, Quensyl) sıtma tedavisinde kullanılmakla beraber, günümüzde daha çok anti-romatizmal etkileri için kullanılan bir ilaçtır. Klorokin’den (Kinin) elde edilmiştir.

Hidroksiklorokin lupus (SLE), Sjögren sendromu, romatoid artrit, antifosfolipid sendromu gibi bağ dokusu hastalıklarının çeşitli bulgularının tedavisinde kullanılır.

Hidroksiklorokinin gözde retinada toksisite yapabildiği uzun yıllardır bilinmektedir. Uzun süre kullanıldığında nadir de olsa görmeyi tehdit edebilir. Oluşan toksisite geri döndürülemez, bu nedenle hidroksiklorokin kullanan hastaların düzenli olarak göz kontrollerini yaptırması tavsiye edilir.

Romatoid Artrit Tedavisinde Metotreksat

Metotreksat genellikle romatoid artrit için verilen ilk ilaçtır, ağrıyı hafifletmek için başka bir antiromatizmal ilaç ve kısa süreli steroidler (kortizon) ile birlikte verilir.

Metotreksatın yaygın yan etkileri şunlardır:

  • halsizlik, kırgınlık
  • iştahsızlık
  • ağızda yaralar
  • ishal
  • baş ağrıları
  • saç dökülmesi

İlaç ayrıca kan hücrelerinizi ve karaciğerinizi de etkileyebilir, bu nedenle bunu izlemek için düzenli kan testleri gerekir.

Daha az görülse de, metotreksat akciğerleri etkileyebilir, bu nedenle metotreksat almaya başlamadan önce sizden bir göğüs röntgeni ve muhtemelen bir solunum testi istenebilir.

Bu, metotreksat alırken nefes darlığı veya sürekli kuru öksürük geliştirirseniz bir karşılaştırma sağlamak içindir. Ancak çoğu insan metotreksatı iyi tolere eder.

Anti romatizmal ilaçlarınızın işe yaradığını fark etmeniz birkaç ay sürebilir. Başlangıçta işe yaradığını fark etmeseniz bile ilacı almaya devam etmeniz gerekir.

Doktorunuz sizin için en uygun olanı bulana kadar 2 veya 3 tip ilacı denemeniz gerekebilir.

Doktorunuz size en uygun ilacı bulduğunda, bu ilacı uzun süreli kullanmanız gerekecektir.

Romatoid Artritin Alternatif Tedavileri Nelerdir?

Bağışıklık sisteminin hastalanması ve vücudun güçsüz düşmesinden kaynaklanan otoimmün hastalıklarda uygulanan klasik tedavi yaklaşımı bağışıklığı baskılamaktan geçmektedir. Oysa bu sırada zaten güçsüz olan vücudu güçten düşüren pek çok yan etki de gelişir.

Hastalığın bilinen bir tedavisi olmamakla beraber, Romatoid artrit ve çoğu otoimmün hastalığın alternatif tedavisi vücuttaki iltihabi reaksiyon ile doğal yollardan mücadele etmekten geçer. Bu yöntemler şöyle sıralanabilir:

  • Hücrelerin toksin yükünü azaltmak
  • Vücudu güçlendirmek
  • Sinir sistemini güçlendirmek
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek
  • Antioksidan tedavi desteği
  • Antienflamatuar tedavi desteği

Kliniğimizde bu amaçla aşağıdaki tedavi yöntemlerini uygulamaktayız:

Tedavilerle ilgili geniş bilgi için tıklayınız>>

Otoimmün ve romatizmal hastalıklar konusunda geniş bilgi için tıklayınız>>

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Size nasıl yardımcı olabiliriz?