Ozon Tedavisi (Ozon Terapi) Fiyatları 2024
Ozon tedavisi, alternatif tıp yöntemleri arasında yer alan, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan popüler bir uygulamadır. 2024 yılı için ozon tedavisi fiyatları genellikle 2.000 TL ile 3.000 TL arasında değişmektedir. Bu fiyatlar seans başına olup, uygulamanın yapıldığı klinik, tedavi planı ve seans sayısına göre değişiklik gösterebilir. Ozon tedavisi, vücudun kendi iyileşme sürecini desteklemek amacıyla uygulanan, düşük maliyetli ve doğal bir tedavi yöntemidir.
İçindekiler
Ozon Tedavisi Nedir?
Ozon tedavisi, tıp alanında uzun yıllardır kullanılan bir alternatif tedavi yöntemidir. Bu tedavi, ozon gazının tıbbi amaçlarla kullanılmasını içerir. Ozon, üç oksijen atomunun birleşmesiyle oluşan bir gazdır ve ozon tedavisinde hastanın vücuduna bu gazın belirli bir şekilde verilmesi esasına dayanır.
Ozon tedavisi, birçok farklı hastalık ve sağlık sorunu üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Bu tedavi yönteminin temel ilkesi, oksijen metabolizmasını yükselterek, vücudu mikroplardan arındırarak, anti-oksidan ve anti-enflamatuar etkiler oluşturarak başta bağışıklık sistemi ve metabolizma olmak üzere tüm sistem, organ ve dokuları desteklemektir.
Bu nedenle ozon, kronik yorgunluk sendromu, romatoid artrit, migren, sinüzit gibi birçok farklı sağlık sorununun tedavisinde başarıyla uygulanabilmektedir.
Ozon tedavisi, genellikle ozon gazı ile yapılan kan tedavileri veya ozonun çeşitli organlara/vücut bölgelerine doğrudan uygulanması şeklinde gerçekleştirilir. Bu tedavi yönteminin potansiyel faydaları arasında iltihap azaltma, oksijen metabolizmasının artırılması ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi bulunur.
Ozon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi, hastanın sağlık durumuna bağlı olarak damar yolu ile ya da lokal olarak uygulanabilir. Genellikle, ozon gazı oksijen ile karıştırılarak hastaya enjekte edilir ya da solunum yoluyla uygulanır. Uygulama süresi ortalama 20-30 dakika sürmektedir.
Ozon Tedavisi Yöntemleri
Ozon terapisi, ozon gazının vücut dokularına uygulanması şeklinde yapılır. En çok uygulanan yöntem kan yolu ile uygulamadır. Ancak hastalığın türüne göre diğer yöntemler de öne çıkabilir.
- Majör Ozon Tedavisi: Bu yöntemde, damardan alınan bir miktar kandan ozon geçirilerek bu kan tekrar dolaşıma verilir. İşlem şu adımları içerebilir: Detaylar için tıkla
- Hastanın kol damarından bir miktar kan alınır.
- Alınan kan, ozon gazı ile karıştırılır.
- Ozonlanan kan, hastanın aynı damarından dolaşıma geri verilir.
Bu yöntem, vücutta birden çok organ ve dokuda sistemik etkiler yaratır.
2. Minör Ozon Tedavisi: Bu yöntemde, az miktarda ozonlanmış kan enjeksiyonla kas içine verilir. İşlem şu şekilde gerçekleşebilir: Detaylar için tıkla
3. Rektal Ozon Terapisi: Bu yöntemde ozon gazı, rektum yoluyla uygulanır. Detaylar için tıkla
4. Kulak Ozon Terapisi: Ozon gazı kulak kanalına verilir ve kulak enfeksiyonları gibi kulakla ilgili sorunlar dışında sinüziti de tedavi etmek için kullanılabilir. Detaylar için tıkla
5. Topikal Ozon Terapisi: Ozonlu yağlar veya sular, deride belli bölgelere uygulanarak kullanılır. Bu yöntem cilt problemleri, dezenfeksiyon veya yara iyileşmesi için tercih edilir.
6. Torbalama Yöntemi: Bu yöntemde, kol ya da bacak torba içine alınarak torba içine ozon gazı verilir. Ozon gazı cilt içine nüfuz ederek lokal etki gösterir. Bu yöntem, özellikle deri problemleri veya yaraların tedavisi için kullanılır.
Ozon tedavisinin uygulanma yöntemlerini aşağıdaki alt başlıkları inceleyerek daha detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Major Ozon Terapisi
En çok bilinen, en yaygın ve vücutta genel etkileri olan bir tedavidir.
Damardan alınan bir miktar kandan ozon geçirildikten sonra bu kanın tekrar vücuda verilmesi şeklinde yapılır.
İşlem ozon terapi için özel üretilmiş kapalı setlerde, 15 dakika içinde tamamlanır.
Minör Ozon Terapisi
Ozon tedavisinin çok eski bir yöntemidir. Damardan alınan 3-5 ml kadar az miktarda kan şırınga içinde ozonlanarak kas içine verilir.
Bu yöntem bağışıklığı güçlendirmek için çok etkilidir. ABD’de DeBakey Heart & Vascular Center’da kalp yetmezliği tedavisinde de denenmiş ve minör ozon tedavisinin kalbi güçlendirdiği görülmüştür. >>Kalp Yetmezliğinde Ozon Tedavisi
Serum İle Ozon Terapisi
Serumdan ozon gazı geçirildikten sonra derhal damar yoluyla verilir. İşlem 15 dakikada biter. Ancak beklemeden, seruma ozon gazının verilmesini izleyen saniyelerde yapılması şarttır.
Rektal Ozon Terapisi
Anüs yolu ile rektuma ozon verme işlemine rektal ozon tedavisi denir. Ozonun tıpta kullanımı kadar eski bir veriliş yöntemidir.
Rektum, fitil / supozituar formundaki ilaçların uygulandığı bölgedir. Bu bölgede bağırsak muhtevası bulunmaz, daima boştur, bu nedenle uygulama sırasında verilen ozon rektumdan kolaylıkla kana karışır.
Bilindiği gibi bu veriliş yöntemi, ağrı kesici ilaçların etkilerinin ağız yolundan almaya nazaran daha çabuk görülmesini sağlar. Bunun nedeni, rektumun zengin bir kılcal damar ağına sahip olmasıdır.
Emilim için yaratılmış olduğundan, bağırsak mukozası son derecede incedir. Kalınlığı insan saçının yarısı kadardır. Mukozanın hemen arka tarafında yoğun kılcal damar ağı yer alır.
Ozon, yüksek yayılma kabiliyetiyle, rektum mukozasından derhal bu kılcal damarlara emilerek kan dolaşımına katılır.
Yöntem son derce konforlu bir uygulama biçimidir. Sondayı hastalar kendileri de uygulayabilirler. Tedavi, ozon verilme hızı kendi kontrolünüz altında olarak, 10-15 dakikada biter.
Ozon tedavisi rektal yol ile verildiğinde sadece rektum hastalıklarında değil, hem hemoroid, fissür, anal ekzema gibi anüs hastalıklarında, hem de bağırsak hastalıklarında etki gösterir.
Rektal ozon tedavisi ile irritabl kolon (rahatsız barsak), Crohn hastalığı, Çölyak hastalığı gibi hastalıklar ve gaz-şişkinlik, kronik geğirme gibi pek çok hazım sorunu da tedavi olur.
Rektal ozon yöntemi esasen bir çeşit kan ozonlama yöntemi olduğu için ozonun bütün sistemik etkilerine sahiptir.
En önemli etkilerinden biri bağışıklık güçlendirici etkilerdir. Zira mukozal bağışıklık, bağışıklık sistemimizin en önemli bölümüdür.
Mukozalardan emilen ozon sadece kana değil, lenf dolaşımına da karışır.
Lenf sıvısı ve lenf düğümlerindeki akyuvarlar ozon etkisine karşı çok duyarlıdır ve ozon ile temastan hemen sonra bu hücrelerde, oksidanlara karşı hücresel direncin düzenleyicisi olan Nrf2 miktarları belirgin bir artış gösterir.
Buna bağlı olarak antioksidan enzim aktivitesi artar. Nrf2 bu etkiyi hücre koruyucu antioksidan genleri harekete geçirerek sağlar.
Bağırsaklardan kana emilen her madde ilk olarak karaciğere gittiği için ozon ilk olarak karaciğere ulaşır ve bu çok önemli organımızda antimikrobik, antienflamatuar etkiler gibi iyileştirici etkilerini göstermeye başlar, karaciğere detoks yaptırır.
Vajinal Ozon Terapisi
Vajina mukoza ile kaplı bir organdır ve ozon bu yolla verildiğinde hem kan hem lenf dolaşımına karışır.
Vajinal ozonun avantajları ve kadın vücuduna faydaları saymakla bitmez. Ozon cinsel yolla bulaşan, veya bağırsak florasından bu bölgeye bulaşan bütün bakteri, mantar ve virüslerin enfeksiyonlarında etkilidir. Bu bölgede bulunabilecek atipik hücreleri kanserleşmeden yok edebilir, mukozal bağışıklığı ve genel bağışıklığı güçlendirir.
Rahim ağzı yaralarında ozon tedavisi yarayı onarıcı etkilere sahiptir.
Vajinadan verilen ozon yüksek yayılma özelliği sayesinde sadece vajina duvarından kana karışmaz, aynı zamanda rahim ağzından geçerek rahim içine girer ve buradan tüplere geçerek tüpleri ozonlar.
Ozon tedavisinin endometrit hastalığında ve tüp tıkanıklıklarında etkili olduğu gösterilmiştir. Biz de kliniğimizde tüp tıkanıklığı yüzünden gebe kalamayan birkaç vakayı tedavi etme şansına sahip olduk.
Ozon tüpleri ozonladıktan sonra karın boşluğuna yayılır ve bu sırada yumurtalıklar da ozonlanır. Ozon karın boşluğunda peritonu ve bağırsakları, lenf düğümlerini ozonlar, kana karışarak vücut dolaşımına katılır.
Bu yöntemle verilen ozon karın ve alt karının habis hastalıklarında tedaviye yardımcı olabilir, periton metastazlarını önleyebilir.
Vajinal ozon tedavisinde ozon, bir sonda veya özel bir aplikatör yardımıyla, düşük akım hızında 15-20 dakika süre ile sürekli verilir.
Mesaneye Ozon Terapisi
İnterstisyel Sistit, bakteriyel sistit, mesane kanseri ve diğer mesane hastalıklarında, üretritte emniyetle uygulanabilir.
Bu yöntemle mesaneye ozon gazı verilebilir, ozonlanmış saf su veya ozonlanmış serum verilebilir. Tüm bu yöntemlerin başarılı sonuçları ile yapılmış yayınlar mevcuttur.
Tedaviler az miktarda ozonun bir mesane sondası yardımıyla üretra ve mesaneye verilmesi şeklinde uygulanır. Ağrılı mesane hastalığında altın standartlarda bir tedavidir.
Kulak Yoluyla Ozon Terapisi
Ozon gazı kulaktan verildiğinde dış kulak yolu, orta kulak ve iç kulakta, ayrıca kafa içi sinüslerde bulunan enfeksiyonları kısa sürede iyileştirir.
En çok uygulandığı durumlar otitis media ve sinüzitlerdir. Genellikle 3-4 seans yeterli olmaktadır.
Solunum Yoluyla Ozon Terapisi
Ozon gazı normalde solunamaz. Ancak özel işlemlerden geçirildiğinde hala ozonun bütün etkilerine sahiptir ve solunabilir hale gelir.
Bu yöntem nezlede, sinüzitte, larenjit ve farenjitte, trakeit ve bronşitlerde, akciğerlerin pnömoni, kanser dahil tüm hastalıklarında etkilidir. Bu sırada akciğerlerde kan oksijenlenmesi sırasında aynı zamanda ozonlandığı için sistemik etkileri de vardır.
Deri Yoluyla Ozon Terapisi
Ozon dokulardan kolayca ve hızla geçebilme, vücut içinde yayılabilme özelliğine sahip bir gazdır. Bu özelliği oksijene nazaran 30 kat daha güçlüdür.
Deri yoluyla verilen ozon hem cilt güzelliğinde ve deri hastalıklarında, hem lenfanjit gibi lenf hastalıklarında ve lenf ödemde, hem de kılcal dolaşım bozukluklarında ve venöz dolaşım bozukluklarında faydalıdır.
Ozon uygulandıktan hemen sonra dolaşım bozukluklarından kaynaklanan ödem ve deri rengi değişiklikleri normale dönmeye başlar.
Gangren de ozonun deri yolu ile uygulandığı bir hastalıktır. Ozon terapi gangren tedavisinde çok etkilidir.
Ozon çeşitli yöntemler kullanarak deri yoluyla uygulanabilir.
Beyin-Omurilik Sıvısına Ozon Terapisi
Beyin-omurilik sıvısı menenjitlerde iltihaplanır. Meningo-ensefalitlerde veya menenjitte, belden alınan beyin-omurilik sıvısının ozonlanarak geri verilmesi şeklinde uygulanır. Bu hastalıklarda antibiyotik kullanmaksızın çok kısa sürede sonuç almayı sağlar.
Peritona Ozon Terapisi
Periton, karın boşluğunda bulunan bir organdır. Bağırsakları, mesaneyi, rektumu ve rahmi örten ince zar yapısında bir doku olduğu için karın zarı da denir.
Periton kendisi kanserleşebildiği gibi (peritoneal malign mezotelyoma), karın organlarının kanserinde de, metastazlara korunmasız bir organdır.
Ozon tedavisi kadınlarda vajinal ozon yöntemi ile verildiğinde periton da ozonlanır. Erkeklerde ise genel anestezi altında peritona kateter yerleştirilerek, seanslar bu kateter yardımıyla peritona ozon gazı verilerek gerçekleştirilir.
Eklemlere Ozon Terapisi
Eklemler yaşla beraber en çok sorun çıkarak dokulardır. Eklem kıkırdağının gerilemesi ile, eklem kayganlaştırıcı sıvı üretiminde azalma olur ve eklem içi yapılarda sürtünme nedeniyle hasar oluşmaya başlar.
Bazen bu süreç genç yaşlarda da görülür. Bunun nedeni eklemlerin viral enflamasyonudur.
Eklemler bazı viral enfeksiyonlardan sonra hastalanabilir, belli eklemlerde veya tümünde ağrı, kızarıklık ve şişlik oluşabilir. Bu viral etkenler;
- Koronavirüs (COVID-19)
- Kabakulak virüsü
- Rubella (Kızamıkçık virüsü)
- Hepatit B ve C
- Herpes simplex virüs
- HIV
- Epstein-Barr virus (öpücük hastalığı virüsü)
- Flavi virüsler (dengue fever ve Zika virüs)
- Alfa virüsler (chikungunya virüs)
Başka virüsler de eklemlerde enflamasyon geliştirerek iltihaplı romatizma, romatoid artrit, ya da adeziv (yapışkan) kapsülit (donuk omuz), avasküler nekroz gibi eklem hastalıklarına yol açarlar. >>virüsler ve eklem hastalıkları
Ancak bunlar vücuda çok önceden girmiş olan ve bağışıklığın zayıflaması ile tekrardan aktive olan virüsler olduğundan, sistemik hastalık belirtisi oluşturmazlar ve bu yüzden etkeni ayırt etmek zordur. Bu yüzden tıp bu hastalıkları yukarıda verilen adlarıyla tanımlar. Oysa bunlar da viral eklem hastalıklarıdır.
Araştırmalarda viral enflamasyondan 6-7 hafta sonra başlayan çok sayıda romatoid artrit vakası tespit edilmiştir. En çok görülen etkenler akciğerde enfeksiyon yapan parainfluenza virüs ve koronavirüs olarak bulunmuştur.
Güçlü antiviral ve antienflamatuar etkileriyle ozon, sistemik ozon tedavisi beraberinde eklem içi enjeksiyonlar halinde uygulandığında bu hastalıkları hızla iyileştirebilir.
Ayrıca ozonlu su içilerek de ağız-yutak, yemekborusu ve mide-bağırsak hastalıklarında ozon tedavisi yapılabilir.
Ozon Tedavisinin Faydaları
- Çok güçlü bir dezenfektandır ve insan vücuduna güvenle verilebilen tek dezenfektandır. Bakteri, mantar, ve virüsleri öldürür
- Ozon bağışıklığı güçlendirir. Güçlü bir bağışıklık sistemi;
- Enfeksiyonlarla etkin mücadele verir
- Vücutta oluşabilecek kanser hücrelerini çoğalmaya başlamadan önce öldürür
- Alyuvarları gençleştirir, oksijen taşıma kapasitesini artırır
- Pıhtılaşma süreçlerini kontrol eder
- Damarları iyileştirir ve damar sertliğini giderir
- Kan dolaşımını iyileştirir
- Doku oksijenlenmesini iyileştirir
- Mitokondri hasarını iyileştirir, hücre enerji üretimini yükseltir
- Beyin hücrelerinin rejenerasyonunu sağlayan, ömrünü uzatan BDNF maddesini artırır.
- Enflamasyonu iyileştirir, iltihabı durdurur. Bu etki otoimmün hastalıklar ve romatizmal hastalıklarda çok önemlidir.
- Hücrelerin detoksifikasyon yeteneğini harekete geçirir. Böylece ağır metal ve kimyasalların vücuttan atılmasını sağlayarak tüm vücutta detoks sağlar.
- Anti-kanser etki gösterir. Kanser hücrelerinin çoğalmasını ve yayılmasını engeller.
- Kemoterapi ve radyoterapinin yan etkilerini hafifletir, radyoterapinin etkisini güçlendirir.
>>Ozon Tedavisinin Endikasyonları
Ozon Tedavisi İle İlgili Yan Etkiler
Ozon tedavisinin hiçbir yan etkisi yoktur. Ancak her hastaya ozon terapi yapılamaz. Bu durumlar:
- Favizim (Glukoz-6-Fosfat dehidrogenaz enzim eksikliği)
- Aşırı yüksek hormon düzeyleri ile seyreden tiroid hastalığı
Ozon Tedavisi Fiyatları
Ozon tedavisi seans fiyatları 2024 yılında 2.000 TL ile 3.000 TL arasında değişmektedir. Klinik, tedavi süresi ve hasta ihtiyaçlarına bağlı olarak fiyatlarda küçük farklılıklar oluşabilir.
Ozon tedavisinde malzeme maliyetleri önem taşır. Zira bu malzemeler ozona dayanıklı olmak zorundadırlar. Talebin henüz diğer tıbbi malzemelerde olduğu kadar yüksek olmadığı bu alanda, küçük çapta üretim yapılır ve bu da malzeme fiyatlarının çok yüksek olmasına yol açar.
Tedavilerin tamamen tek kullanımlık malzemelerle yapılması, bu malzemelerin ozona dayanıklı olmasının zorunluluğu ve tedavilerin gerçekleşebilmesi için sağlık kuruluşunda bulunması gereken ozon jeneratörünün yıllık maliyeti de tedavilerin maliyetini etkiler.
Gerek cihazlar gerekse sarf malzemelerinde yurtdışına bağımlı olmak tedavi maliyetlerini etkileyen bir diğer unsurdur.
Sonuç olarak, ozon tedavisi fiyatları, birçok değişken faktöre bağlı olarak değişebilir ve tedaviyi düşünenlerin öncelikle bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçerek tedavi maliyeti hakkında ayrıntılı bilgi alması önemlidir.
Ozon Tedavisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Ozon tedavisi 1 seans ne kadar sürer?
Ozon tedavisi seansları genellikle 20 ila 30 dakika arasında sürer. Tedavi süresi, uygulanan yönteme ve hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Ozon tedavisi kalıcı mı?
Ozon tedavisi uygulanan duruma bağlı olarak uzun süreli faydalar sağlayabilir ancak genellikle düzenli seanslar önerilir. Tedavinin kalıcılığı kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Kimler ozon tedavisi yaptıramaz?
Hamileler, ciddi kalp rahatsızlığı olanlar ve kan pıhtılaşma bozukluğu bulunan kişiler ozon tedavisi yaptıramaz. Tedavi öncesinde mutlaka doktor onayı alınmalıdır.
Ozon Tedavisi İşlemi Acıtır mı?
Ozon tedavisi genellikle acısız bir işlem olarak kabul edilir. Uygulama sırasında hafif bir baskı veya rahatsızlık hissi olabilir, ancak bu kısa sürelidir.
Ozon tedavisi kaç seans yapılır?
Ozon terapisinde her seansta yapılan tedavilerin etkisi bir araya geldikçe organlar ve vücut fonksiyonları yavaş yavaş iyileşir. Örneğin bağışıklığın iyileşmesi için akyuvar sayısının artması, çeşitli bağışıklık elemanlarının aktive olması gerekir.
Bunun için gereken seans sayısı ise kişiden kişiye değişecektir. Burada söz konusu olan belli bir yaş, cinsiyet veya hastalık değil, kişinin o sıradaki genel sağlık durumudur. Bu nedenle gereken seans sayısı önceden bilinemez.
Doktorunuz size ancak, önceki deneyimleri ve bilimsel literatür doğrultusunda, iyileşebilmeniz için gereken asgari seans sayısını söyleyebilir. Fakat vücudunuz bundan çok daha fazla seansa da ihtiyaç duyabilir. Elbette doktorunuzun tahmininden daha önce iyileşmeniz de mümkündür.
Ozon terapi dozu ne olmalı?
Ozon tedavisinde en iyi doz, doktorunuzun size uygun gördüğü dozdur. Herhangi bir istenmeyen etkiye neden olmamakla beraber, yüksek doz ozonun tedavi değeri aslında yüksek değildir.
Tedaviye daima düşük dozla başlanır, kontrollü bir şekilde arttırılır.
Yüksek doz verilmesi gereken durumlarda daha çok kan alarak uygulama yapılması gerekir. Az miktarda kana çok miktarda ozon verilmesi sakıncalıdır.
Ozon Terapi seanslarının sıklığı ne olmalı?
Ozon tedavisinde seansların etkilerinin birbirini etkilemesi ve her seansın faydalarının önceki seansların faydalarını artırabilmesi için ozon tedavisi fazla uzun olmayan aralarla yapılmalıdır.
Ozon tedavisinin sık yapılmasının bir sakıncası yoktur, 4 saat ara ile günde 3 kere dahi yapılabilir.
Seanslar en seyrek haftada 2 olabilir.
Ozon Tedavisi Alanında Uzman Tavsiyeleri
Ozon tedavisini denemek için bir ya da 2-3 seans almak üzere başlamayınız. Bu şekilde sadece biraz ozon alırsınız ancak ozon tedavisi almış olmazsınız.
Ozon tedavisine değil, kendinize bir şans veriniz ve doktorunuzun önerdiği seansları tamamlayınız.